19 września odbyło się kolejne posiedzenie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w którym wzięli udział prezes stowarzyszenia „Dziedzictwo Natury” Stanisław Kolbusz oraz właściciel Regionalnego Centrum Mikroorganizmów „Brunka Natural” Marek Brunka.
Goście przedstawili członkom komisji prezentację nt. korzyści wynikających ze stosowania w rolnictwie probiotyków. Można je stosować w hodowli trzody chlewnej, bydła, ryb i pszczół, a także przy zamgławianiu i opryskach kurników oraz oczyszczalni ścieków celem zminimalizowania nieprzyjemnych zapachów.
Intensywna produkcja rolnicza w połączeniu z używaniem dużych ilości sztucznych nawozów, powoduje z jednej strony wzrost wydajności i obniżenie kosztów produkcji, ale z drugiej strony przyczynia się do silnej degradacji gleb. Rolnicy muszą bardziej świadomie i racjonalnie korzystać ze środowiska i starać się pozostawić je w lepszym stanie dla przyszłych pokoleń. Człowiek ma prawo korzystać z ekosystemu i żyznej gleby, ale musi to robić z poszanowaniem praw natury. Dlatego coraz częściej naukowcy proponują powrót do dawnych sposobów uprawy ziemi i tradycyjnych metod produkcji - do stosowania płodozmianu, stosowania metod biotechnologicznych i używania nawozów organicznych.
Technologię operowania w rolnictwie głównie biologicznymi czynnikami plonotwórczymi (kompost, obornik, biopreparaty, racjonalne płodozmiany, fitomelioracje, wysokoplenne odmiany odporne na agrofagi, retencja azotu biologicznego z roślin motylkowatych) określamy terminem biologizacja rolnictwa. Trend ten znajduje coraz liczniejsze rzesze zwolenników w naszym kraju i województwie. Dzięki biologizacji rolnictwa mamy szansę nie tylko chronić nasz ekosystem, ale także wytwarzać zdrowszą żywność. Należy pamiętać, że nasze zdrowie jest odzwierciedleniem stanu środowiska, w którym żyjemy. Tylko żyzna gleba, woda i powietrze wolne od zanieczyszczeń są w stanie zagwarantować nam, że uprawiane rośliny i hodowane w tych warunkach zwierzęta, będą stanowiły dla nas żywność najwyższej jakości.
Kancelaria Sejmiku
8 października 2019 r.